hétfő, december 06, 2021
Facebook

Králiky ideális hely minden korosztály számára, akik szeretik az ajánlott útvonalakat, használhatják a kijelölt ösvényeket minden évszakban.

Akik nem tudnak jól tájékozódni az ismeretlen terepeken, azoknak a kijelölt útvonalakat ajánljuk, amelyek a legismertebb központokhoz vezetnek. A turista így időt takarít meg, megszabadul a kellemetlenségektől, amelyek többnyire a magánterületre való belépés, állatokkal való találkozásból származhatnak és okoznak veszélyt, vagy olyan terepre juthatnak, amelyek életveszélyesek. A kijelölt útvonalak közül a turisták által a legtöbbet használtak a következők:

15. sz. ösvény

Piros jelzés: Tri Kríže –( Három kereszt) ( 1180m tengerszint felett)-– Velestúr – Král. sedlo – Bystrické sedlo – Skalka – Tunel

Könnyű útvonal, a fő hegygerincen, amely kb. 2 ¼ órát tart mindkét irányba. Az útvonal szép kilátást nyújt Banská Bystrica, Pohronie, Malachovské predhorie, Starohorské vrchy, Veľká Fatra, Nízke Tatry és Poľana-ra.

A Zlatá studna alól az ösvény áthalad a Biela stopa SNP hosszútávsífutó pályán. Az útvonalon a SNP-Szlovák Nemzeti Felkelés bunkereinek maradványai vannak, mint emléktáblák. A turista ösvény a Suchá hora TV adó alatt vezet.

16. sz. ösvény:

Zöld jelzés: Kordíky – Chata nad Tajovom – Chata nad Králikmi – Král, sedlo – Partizánska dolina

Az útvonal két különböző részből áll. A Kordík a Chata nad Králikmi –ig (1 1/2 óra), kényelmes, télen, nyáron nagyon kedvelt. A második szakasz, Zbojnícky chodník (2 1/4 óra),nehéz, lehetővé teszi a gyors áthaladást a hegygerincen. Banská Bystricáról Králiky vagy a Krahulské rázcestie irányába, autóbuszal juthatunk gyorsan az említett útvonalakhoz.

:21. sz. ösvény

sárga jelzés: Tajov – Chata nad Tajovom – Tunel

Az első szakasz Tajovból a Chata nad Tajovom-ig ( 1 ½ óra) séta jellegű és aszfaltozott úton vezet. A turistaházig autóbusz is közlekedik. A további szakasz a turistaháztól a Görgey tunel-ig – alagútig vezet( 1 ½ óra). Ez a síelők által a legkeresettebb útvonal a Kremnica-i hegygerincenát a Skalkaüdülőközpontba.  Az útvonal nyílt terepen kényelmes, az erdőben közepes nehézségű, a tájékozódás nem nehéz.

22. ösvény

sárga jelzés: Tajov – Kopanické rázc. – Chata na Suchom vrchu – Ortúty

Történelmileg jelentős turista útvonal, amely a Chata na Suchom vrchu-ra (1 ¼ óra) vezet. Értékes az üdülőközpont környékén vezető szakasz. Innét szép a kilátás a környékre. Gyalogosan nagyon kényelmes az út, kivéve a turistaházhoz való feljutást. Ellentétes irányban az Ortúty üdülőközponttól közepesen nehéz az út. Az átkelés időtartama 2 óra.

23. sz. ösvény

kék jelzés:Banská Bystrica – Chata na Suchom vrchu – Chata nad Králikmi – Skalka

Az út 4 és ¾ órát tart, ellentétes irányban 3 és ¾ órát tart. Nagyon közkedvelt turista útvonal. Mindkét irányban használják. Az első szakasz a Chata nad Suchom vrchu-ig nehéz. Szép kilátást kínál Banská Bystricára. AChata nad Králikmi- tól a gerincre igényes az útvonal.

 25. sz. ösvény

piros jelzés: Tunel – Vyhnátová – Kordícke sedlo

Az úton mindkét irányba 1 ¼ óra alatt lehet áthaladni. Könnyű, érdekes útvonal a hegygerincen. A Vyhnátová alagúttól meredekebb, de szép a kilátás a Tajov-i medencére és a Vtáčnik-ra. Nem messze a Kordického sedlo- tól a Cabanka turistaháznál jó ivóvíz van. Az útvonalegy része a  Biela Stopa SNP sífutóverseny pálya szakaszán át vezet.

23. sz. ösvény

zöld jelzés: Banská Bystrica – Ravasky- Dedkovo – sedlo pod Holým vŕškom – Kordíky

Az útvonal időtartama 4 ½ óra, ellentétes irányban 3 ½ óra. Nagyon kedvelt útvonal, mindkét irányban használják. Lehetőség van lejutni Riecky-ba vagy keletre Uľanky-ba, esetleg Harmanec-ba. Az adótoronyig az útszakasz nehéz, tovább kényelmes. Nagyon szép a kilátás az egész környékre. A tájékozódás nem nehéz.