hétfő, december 06, 2021
Facebook

Králiky egyike a Banská Bystrica-i  turisztikai központoknak. Banská Bystricától nyugatra a Kremnica-i hegyek keleti oldalán található, 800 m-re a tengerszint felett erdőkkel és hegyi rétekkel körbevéve. Ha szívesen töltené el szabadságát hegyi környezetben, Králiky a megfelelő hely az Ön számára. Minden évszakban pihenhet nálunk, megszabadulhat a mindennapi gondoktól.

A több kilométer gondozott sí pálya, amelyen a „Biela Stopa” sí versenyt rendezik, várják a fehér sport szerelmeseit. Az ismert Ski Kraliky – sí központ, hóágyúval gondozott sípályai, 4 libegővel- felvonóval- ideális lehetőség biztosít a családi síeléshez, pihenéshez, nem messze Banská Bystricától.

Ha szereti az adrenalint, kölcsönözhet sí motort, oktató segítségével a kezdők számára. További sí terepet találhatnak Tajov és Kordíky falvakban.

Králiky nem csak télen közkedvelt, hanem nyáron is, amikor a séták alkalmával megismerhetik a csodás természetet. A jelzett ösvények elvezetik Önöket a Králiky környékének legérdekesebb helyeire, melyek közé Králiky- szoros, a természeti emlékhely is tartozik. Egy 7 km útvonalon juthatunk el ide és csodálhatják a természet színjátékát. Biztos megtekintik a Králiky vízesést, amely 650 m tengerszint felett található. A következő útvonal a Kremnica-i hegység fő gerincén vezet. Innét szép a kilátás Banská Bystricára a Horehronie és  Pohronie regióra. ( Felső és Alsó Garam régióra), valamint a Veľká Fatra és Nízke Tatry-ra. Králikyn kedvenc időtöltés a sziklamászás. Mivel a hegyoldal tájolása déli, késő őszig, valamint a tél végén is lehet mászni.

Králická tiesňava:

Králická tiesňava (640 m) területe 21 hektár, kellemesen sétálhatunk a mély kanyonban, amely a Farebny potok- (Színes patak)- ban való kellemes mártózással fejeződhet be. Kb. 6 km-re fekszik Banská Bystrica központjától, a Kárliky tengerszint magasságában. A táj a Kremnica-i hegyek előhegysége- mélyen elrejtve a látogatók szeme elől.

Králický vodopád:

A Králiky szorosban a Farebny potok utat tört magának a dolomit sziklák között, itt található a gyönyörű jelenség, a Králiky vízesés.

A vízeséshez a jól látható, jelzett turista útvonal vezet, amelyet több információs tábla egészít ki. A vízsés 650 m tengerszint felett található és 7m mélybe zuhan a víz. Ez a legnagyobb vízesés Banská Bystrica környékén. Nyáron nagyon közkedvelt a fiatal hegymászók körében, akik teljes felszerelésben, mezítláb élvezik a vízesés kellemes, hűsítő hatását.

A vízesésen kívül a Králiky falu közelébentalálható a Jazierková és a Puklinová jaskyna- ( barlang).  A turistaháztól 12 km-re fekszik Banská Bystrica, ahol  fürdési lehetőségünk is van.